عباس عراقچی، عضو ارشد هیات مذاکرهکننده هستهای ایران اعلام کرد که گفتگوهای کارشناسی در زمینه پرونده اتمی کشورش روزهای پنجشنبه و جمعه ( ۱۹ و ۲۰ دسامبر) در ژنو ادامه خواهند یافت.
معاون وزیر خارجه ایران در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا عنوان کرد که نمایندگان آژانس بینالمللی انرژی اتمی از قبل برای حضور در مذاکرات دعوت نشدهاند “اما اگر لازم باشد به گفتوگوها اضافه خواهند شد.”
مذاکرات کارشناسی ایران و ۵+۱ که در ششم دسامبر در وین آغاز شده بود، با تصمیم خزانهداری آمریکا در افزودن نام ۱۹ شرکت و شخصحقیقی به فهرست سیاه تحریمها، ناتمام ماند. هیئت ایرانی در واکنش به این اقدام، گفتوگوها را در روز چهارم قطع کرد و به تهران بازگشت. سرپرستی کارشناسان ایرانی با حمید بعیدینژاد، مدیرکل سیاسی و بینالمللی وزارت خارجه بود.
با این وجود، مایکل مان سخنگوی کاترین اشتون، توقف مذاکرات کارشناسی را ناشی از پیچیدگی مسئله و نیاز به بررسیهای بیشتر دانست. جان کری، وزیر خارجه آمریکا نیز در گفتوگو با شبکه العربیه در این زمینه تاکید کرد: «مذاکرات با ایران به مرحلهای رسیده که این کشور ضرورت رایزنی و توقف آن برای مدتی را احساس کرده است.»
پس از این، وزیر خارجه آمریکا در تماس تلفنی با محمدجواد ظریف، همتای ایرانی خود، بر نهایی کردن پروسه ژنو با هدف رسیدن به یک توافق جامع تاکید کرد.
مسئولان ایرانی، افزوده شدن نام چند شرکت و شخص به لیست تحریمهای یکجانبه آمریکا را پیامی منفی از سوی آمریکا ارزیابی کردهاند. عباس عراقچی و مرضیه افخم، سخنگوی وزارت خارجه ایران، این اقدام را “مخالف روح توافقژنو” خواندهاند.
این در حالی است که خزانهداری آمریکا تاکید میکند که فهرست اخیر در چارچوب تحریمهای موجود هستند و اقدام جدیدی به حساب نمیآیند. محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران در تازهترین واکنش، عنوان کرده که اقدام اخیر آمریکا گامی به عقب است اما نقض توافق ژنو محسوب نمیشود.
ظریف: باید از فضای توافق ژنو استفاده سیاسی و اقتصادی کنیم
ظریف که از سوی اصولگرایان و سپاهیان، متهم به کرنش در پرونده هستهای میشود، روز چهارشنبه (۱۸ دسامبر/۲۷ آذر) در همایشی در دانشگاه تهران به پرسشهای گوناگون در زمینه توافق ژنو پاسخ داد. وی در پاسخ به فرمانده سپاه پاسداران که توافق ژنو را امتیازات حداکثری به غرب و دریافت حداقلها از سوی ایران دانسته، گفت: «نظر سردار جعفری محترم است، البته من بیشتر مذاکره کردهام و چنین اعتقادی ندارم.»
ظریف با اشاره به تحریمهایی که علیه ایران تصویب و اجرا شده است گفت: «تحریمها یک ساختمان بود اما بیش از آن فضا بود و خیلی از مسائل که برای ایران اتفاق میافتد از قاعده و قانون برخوردار نبود. مثل تحریم دارو و مواد غذایی. فضایی ایجاد کرده بودند که الان آن فضا فرو ریخته است و سر و صداهایی هم که وزیر خزانهداری دولت آمریکا میکند به این خاطر است که ساختن این فضا بسیار مشکل بود.»
وزیر خارجه ایران همچنین اشاره کرد: «من اعلام کردهام تهمت و افترا را میشنوم اما مصالح ملی را فدای دفاع از خود نمیکنم.» او افزود که ایران باید از فضای ایجاد شده تحت تاثیر توافق ژنو، استفاده سیاسی و اقتصادی کند.
مذاکرات کارشناسی ایران و ۵+۱ در حالی در روز ۲۸ آذر از سر گرفته میشود که آخرین نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا در روز دوشنبه ۲۵ آذر، تصمیمی در مورد اجرای توافق ژنو نگرفت و تنها به تایید توافق پرداخت.
قرار بود این نشست در صورت انجام مذاکرات کارشناسی، زمانی برای آغاز اجرائی توافق ژنو تعیین کند. نشست یاد شده، هرگونه تصمیم برای اجرای توافق ژنو را به ماه ژانویه موکول کرده است.
سایت رادیو فردا(radiofarda) هم به این موضوع اشاره کرده، نوشته است:
آقای عراقچی همچنین تأکید کرده است که در این مذاکرات درباره ساز و کارهای اجرایی توافقنامه موقت ژنو بحث و تبادل نظر خواهد شد.
مذاکرات کارشناسی ایران و قدرتهای جهانی پنجشنبه گذشته پس از آن متوقف شد که وزارت خزانهداری آمریکا نام ۱۸ فرد و شرکت را در فهرست تحریمهای خود قرار داد.
این رخداد واکنش ایران را به دنبال داشت، چنانچه عباس عراقچی در دیدار با همتای اروپایی خود هلگا اشمیت و همچنین کاترین اشتون، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، مراتب نارضایتی تهران را اعلام کرد.
در این میان برخی مقامات جمهوری اسلامی و تحلیلگران، اقدام آمریکا را به معنای نقض توافقنامه ژنو دانستند، اما آنگونه که محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران شامگاه سهشنبه در تلویزیون دولتی ایران، توضیح داد، هیچ کدام از موارد توافق نقض نشده است چرا که “این تحریمها قبلاً وجود داشتهاند” و تنها افراد جدیدی به خاطر تخطی از آنها به فهرست تحریمها اضافه شدهاند.
توافقنامه ژنو ایران را متعهد میسازد که برخی محدودیتها را در برنامه هستهای خود اعمال کند تا در ازای آن نیز ۱+۵ به صورت محدود و قابل برگشت، برخی تحریمها علیه تهران را لغو کند.
ایران همچنین تعهد میدهد که امکان نظارت بیشتری را برای بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی فراهم آورد و از این رو به موازات مذاکرات با گروه ۱+۵ درگیر گفتوگوهایی نیز با آژانس است.
خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، به نقل از منابع دیپلماتیک خود گزارش داده که نمایندگان آژانس بینالمللی انرژی اتمی از قبل برای حضور در مذاکرات روز پنجشنبه دعوت نشدهاند اما اگر لازم باشد به مذاکرات اضافه خواهند شد.
این مذاکرات ساعت ۱۷:۳۰ عصر پنجشنبه آغاز خواهد شد.
سایت بی بی سی فارسی(bbc persian) هم نوشته است:
دور پیشین این مذاکرات در وین و با حضور نمایندگانی از آژانس بین المللی انرژی اتمی برگزار می شد اما با انتشار خبر افزوده شدن نام ۱۹ فرد و شرکت ایرانی به فهرست تحریم های پیشین آمریکا، گروه مذاکره کنندگان ایران، با ترک مذاکره به تهران بازگشت.
مقام های ایرانی گفته بودند که برای این اقدام آمریکا خلاف توافق ژنو بوده که طی آن قرار شد در برابر توقف و کاهش برخی از فعالیت های اتمی ایران از جمله وقفه در غنی سازی ۲۰ درصدی، تصویب تحریم های جدید علیه ایران متوقف و اجرای برخی از تحریم های پیشین معلق شود.
کارشناسان ایران و گروه ۱+۵ در وین بر سر چگونگی اجرای مفاد این توافق مذاکره می کردند و از سرگیری مذاکرات دو طرف در ژنو با همین هدف خواهد بود. گروه ۱+۵ شامل پنج عضو دائمی شورای امنیت (آمریکا، بریتانیا، فرانسه، چین، روسیه) و آلمان است.ایرنا، خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، می گوید که ریاست گروه ایرانی مذاکرات کارشناسی ژنو را حمید بعیدینژاد مدیرکل سیاسی و بین المللی وزیر امور خارجه برعهده دارد و کارشناسان اتمی، بانکی، نفت و حمل و نقل نیز او را همراهی می کنند. معاون کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیها روپا هم به نمایندگی از شش کشور در این مذاکرات شرکت دارد.
منابع ایرانی می گویند این دور از مذاکرات بدون حضور نمایندگان آژانس بین المللی انرژی اتمی است اما در صورت لزوم نمایندگانی از این سازمان در خلال مذاکرات به ژنو دعوت خواهند شد.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، دو روز پیش در گفت و گو با روزنامه آمریکایی واشنگتن پست گفت که در تماس تلفنی که میان او و وزیر امور خارجه آمریکا برقرار شده، جان کری همتای آمریکایی او بر عزم این کشور در اجرای توافق ژنو تاکید کرده است.
آقای ظریف در جریان یک سخنرانی در دانشگاه تهران به توافق ایران و شش قدرت جهانی اشاره کرده و گفته “ما داریم فرش را از زیر پای رژیم صهیونیستی می کشیم و بازی چندین ساله” اسرائیل به هم خورده است.
نظرات شما عزیزان:
|