به گزارش فارس، با آغاز چالش امنیتی سوریه گروهکهای تروریستی مختلفی در این کشور سر برآوردند که شماری از آنها داعیه اسلامگرایی نیز داشتند. این گروهکهای تروریستی به سرعت نامهایی چون «سلفیهای جهادی» یا «تکفیریها» یا «سفلیها» را بر خود نهادند.
اما این گروهکهای تروریستی واقعا چه مشرب فکری دارند و منتسب به چه مکتبی هستند، به ویژه آنکه خود را اسلامگرا نیز معرفی میکنند.
نکته مهم اینجاست که این گروه به شدت در حملات تروریستی سوریه دست دارند و نقش بسیار «مخرب» و «ویرانگری» را در این کشور ایفا میکنند.
نشان جبهه یاری اهل شام در سوریه
در این اواخر «آرون زیلن»، نویسنده و کارشناس آمریکایی مقالهای را منتشر کرد که در آن به نقش «جبهه یاری اهل شام» به عنوان مهمترین جبهه سلفی تکفیری فعال در سوریه پرداخت. جبههای که مسئولیت بسیاری از حملات تروریستی در سوریه را تحت عنوان «جهادیهای جدید» برعهده گرفت.
زیلن در مقاله خود تاکید میکند که اگرچه در ابتدا تلاش میشد، مسئولیت حملات تروریستی صورت گرفته در سوریه برعهده نظام این کشور گذاشته شود، اما خیلی زود آشکار شد که نظام دمشق دلایل لازم درباره اثبات طرف مسئول انجام این حملات در اختیار دارد.
زیلن در این ارتباط به فیلمهای منتشر شده توسط «جبهه یاری شام» در پایگاههای مختلف اینترنتی اشاره میکند که در آن این گروه مسئولیت انفجارها و اقدامات تروریستی در سوریه را برعهده میگیرد.
در این ارتباط زیلن معتقد است: صرف نظر از اینکه «جبهه یاری شام» در حوادث و عملیاتهای تروریستی دمشق و دیگر شهرهای سوریه دخیل باشد یا نباشد، باید به این نکته اعتراف کرد که هم اکنون این جبهه به قدرتی «ویرانگر» در سوریه تبدیل شده است که حتی موجودیت گروهک موسوم به «ارتش آزاد» را نیز تهدید میکند که متشکل از نظامیان جدا شده از ارتش سوریه و افراد مسلح داخلی است.
قتل عام 20 سرباز سوری توسط جبهه یاری اهل شام در منطقه هنانو در شهر حلب
این نویسنده و تحلیلگر آمریکایی در ادامه میافزاید: هدف اصلی «جبهه یاری شام» آگاهی دادن و بیدار کردن مسلمانان در قبال آن چیزی است که این جبهه آن را «رسوایی ها» و «فجایع» نظام «بشار اسد»، رئیس جمهوری سوریه مینامد، اما در واقع هدف آن گرفتن انتقام از علویان که قدرت را در کشور به دست دارند و برافروختن آتش جنگهای طایفهای و مذهبی است.
زیلن توضیح میدهد که «جبهه یاری شام» برای اولین بار در 23 ژانویه توسط فیلمی که در اختیار پایگاههای اطلاع رسانی جهادی گذاشته و منتشر شد، موجودیت خود در سوریه و آغاز فعالیتهایش در این کشور را اعلام کرد.
در این فیلم «ابو محمد الجولانی»، سخنگوی این جبهه مشاهده میشد که به نام آن سخن میگفت و همچون همیشه از شعارهای جهادی در سخنرانی خود استفاده و آمریکا، اتحادیه عرب، ترکیه، ایران و غرب را به همکاری با نظام اسد برای ضربه زدن به مسلمانان که مد نظر وی اهل سنت سوریه بودند، متهم میکرد.
عناصر جبهه یاری اهل شام در سوریه
این نوار همچنین نشان میدهد که دهها عضو این جبهه در حالی که مسلسلهای "ا ک 47" بر دوش دارند، در منطقهای بیابانی در حال تمرین و آموزش نظامی هستند و پرچمهایی از آنها در اهتزاز است که جمله شهادتین بر روی آن نوشته شده و شبیه همان پرچمهایی است که القاعده در سراسر خاورمیانه آن را با خود حمل میکنند.
نویسنده مقاله تاکید میکند که این جبهه تنها بخشی از گروهکهای تروریستی فعال در سوری را تشکیل میدهد که ارتباطی با گروهک «ارتش آزاد» هم ندارند.
یکی از سرکردههای جبهه اهل شام در حلب
زیلن تاکید میکند که صاحبان سایتها و پایگاههای اینترنتی وابسته به سازمان «القاعده» نتوانستهاند، خرسندی بیحد و حصر خود از پا به عرصه گذاشتن این گروه در سوریه را پنهان کنند. به همین دلیل وقتی این جبهه به طور رسمی در سوریه اعلام موجودیت کرد، بسیاری از تئوریسنهای جهادی مانند شیخ «ابو سعد العاملی» و شیخ «ابو المنذر الشنقیطی»، تئوریسن برجسته جهادی و دارای نفوذ و گستره جهانی و شیخ «ابو محمد الطحاوی»، سلفی برجسته اردنی و شیخ «ابو الزهراء الزبیدی»، جهادی لبنانی از تشکیل این جبهه استقبال کرده و با دادن فراخوانهایی از تمام مسلمانان خواستند از قضیه «جبهه یاری شام» چه از طریق مالی و یا از طریق پیوستن به آن برای حضور در میدان نبرد حمایت کنند.
زیلن در ادامه میگوید با اینکه نمیتوان به طور قاطع در اینباره سخن گفت، اما میتوان احتمال داد که بخشی از گروههای مسلح فعال در سوریه به این جبهه ملحق شوند و دلایل قابل اثباتی وجود دارد که نشان میدهد این جبهه برای تقویت خود اقدام به گرفتن نیروهای جدید و به عبارتی مزدور از کشورهای دیگر و معارضان سوری میکند.
عناصر جبهه یاری اهل شام در منطقه السریان الجدیده در شهر حلب
پس از آن نویسنده به این نکته اشاره میکند که جبهه یاری تاکنون انجام عملیاتهای تروریستی متعددی را در سوریه بر عهده گرفته است که از جمله آنها انجام دو حمله در 26 فوریه گذشته علیه مقر نیروهای امنیتی سوریه در حلب بوده است.
این نویسنده آمریکایی همچنین مینویسد که جبهه یاری شام به شدت با طرح آتش بس «کوفی عنان»، دبیرکل اسبق سازمان ملل متحد و فرستاده ویژه سابق این سازمان و اتحادیه عرب در امور سوریه مخالفت کرده و آن را فریب و نیرنگ توصیف کرده بود و آتش بس پیشنهادی را نیرنگی غربی برای تضعیف قدرت و اقتدار ملت سوریه بیان کرد، موضوعی که ممکن است، درباره «اخضر ابراهیمی»، جانشین عنان تکرار شود.
صحنهای از عملیات تروریستی منطقه القزاز دمشق که مسئولیت آن را جبهه یاری اهل شام برعهده گرفت
و در پایان اینکه زیلن به این نکته اشاره میکند که «جبهه یاری شام» مبارزه خود علیه نظام سوریه را بر اهداف نظامی و بمبگذاریهای تروریستی متمرکز کرده است و این نشان میدهد که این جبهه از تجربه القاعده در عراق استفاده کرده و تلاش میکند، همین تجربه را در سوریه نیز تکرار کند.