نشست امنیتی سال جاری با تعهدات جدیدی در زمینه کاهش ذخایر هسته ای برجسته شد به طوری که ژاپن، ایتالیا و بلژیک وعده دادند ذخایر پلوتونیوم و اورانیوم پرغنای خود را کاهش دهند. کشورهای دیگر نیز متعهد شده اند سطح تلاشهاي خود برای مقابله با قاچاق مواد هسته ای را افزایش دهند، امنیت دریایی شان را بالا برند و به جای تولید سوخت هسته ای پرغنا برای راکتورهای تحقیقاتی خود، اورانیوم با غنای پایین تولید کنند.
خوزه مانوئل باروسو رییس کمیسیون اروپا نیز با یادآوری بحران اوکراین، برگزاری اجلاس امنیت هسته ای در این دوره زمانی که ثبات و امنیت بین المللی به طرز بسیار جدی مورد تردید قرار داد را بسیار مهم و حیاتی دانست و گفت: باید نشان دهیم در قبال تعهدمان به برقراری یک نظم چندجانبه، براساس صلح و احترام بدون ابهام به حکومت قانون متحد هستیم.
در سومین دوره اجلاس امنیت هسته ای که روز دوشنبه با سخنان بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد در لاهه هلند گشایش یافت، رهبران بیش از 50 کشور جهان شرکت دارند. هدف این اجلاس، جلوگیری از دستیابی تروریستها به مواد هسته ای برای ساخت بمب هسته ای عنوان شده است.
اوباما: روسیه از روی ضعف نه قدرت به تهدید همسایگانش پرداخته است
رییس جمهور آمریکا، در پایان اجلاس دو روزهی امنیت هستهای در شهر لاهه هلند در برابر روزنامهنگاران تاکید کرد، ایالات متحده آمریکا و اروپا برای اعمال تحریمهای اقتصادی علیه روسیه مصمم هستند. او گفت، اگر روسیه به رفتار خود در برابر اوکراین ادامه دهد، این تحریمها عملی خواهد شد.
اوباما همزمان بر کمکهای تضمینکننده به آن دسته از اعضای ناتو که در مجاورت روسیه هستند تاکید کرد. به گفته اوباما این کمکها سنگبنای امنیت تمام اعضای ناتو است. با اینحال رئیس جمهور آمریکا گفت او تصور نمیکند که خارج کردن نیروهای نظامی روسی مستقر در کریمه با توسل به زور امکانپذیر باشد. اوباما در ادامه اظهارات خود درباره بحران اوکراین خطاب به روزنامهنگاران گفت، «ما نگران ادامه پیشروی روسیه در خاک اوکراین هستیم.» اوباما افزود: «اکنون بر عهده روسیه است که رفتار مسئولانه در پیش بگیرد و نشان دهد که به مقررات بینالمللی پایبند است. اما اگر روسیه چنین نکند آنگاه هزینههای اضافی متحمل خواهد شد.
به گفته رئیس جمهور آمریکا فشارهای اقتصادی غرب علیه روسیه، اقتصاد جهان را اندکی مختل خواهد کرد، اما برای اقتصاد روسیه پیامدهای سنگینی در پی خواهد داشت. بهنظر باراک اوباما اگر کار به اینجا بکشد - اعمال تحریمهای شدید اقتصادی علیه روسیه - نتیجه تصمیم نامناسب ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه خواهد بود، "اما بههرحال او (پوتین) رئیس جمهور است و باید تصمیم بگیرد".
اوباما درباره اعمال تحریمهای شدید اقتصادی علیه رروسیه گفت، چنین تحریمهایی میتواند برخی از کشورهای غربی را بیشتر از دیگران متضرر کند اما او از آمادگی و مصمم بودن همه کشورها برای بررسی چگونگی مشارکت در این تحریمها بسیار دلگرم شده است. رئیس جمهور آمریکا همچنین این اتهام را رد کرد که مواضع او در برابر رئيس جمهور روسیه به اندازه کافی محکم نیست. او گفت: «تا آنجا که مسئله دفاع از خود ما نیست، ممکن است ما دست به اقدام نظامی نزنیم، اما این بدان معنا نیست که که همواره در برابر نیروهایی که اصول و ارزشهای مهم ما را نقض میکنند اقدامی نکنیم».
اوباما در ادامه سخنان خود در برابر خبرنگاران در لاهه به جایگاه روسیه نیز اشاره کرد و گفت «روسیه یک قدرت منطقهای است که برخی همسایگاه خود را تهید میکند. اما تهدیدها از قدرت نیست، بلکه ناشی از ضعف است». رئیس جمهور آمریکا افزود: «ما هم نفوذ قابلملاحظهای بر همسایگان خود داریم، اما معمولا ما آنها را مورد تهاجم نظامی قرار نمیدهیم تا با آنها همکاری تنگاتنگی داشته باشیم. این واقعیت روسیه با نقض مقررات بینالمللی اقدام به دخالت نظامی میکند، نشان میدهد که نفوذ این کشور کمتر است و نه بیشتر است.»
نظرات شما عزیزان:
|